Йога

Йога

Чи повинні Християни займатися йогою або практикувати інші речі, пов’язані із східними релігіями? На мою думку, відповідь на це питання полягає в усвідомленні того, звідки такі практики беруть свій початок, та яку мету вони переслідують. Що стосується йоги, якою я займався протягом чотирьох років, перш ніж прийшов до Христа, її основним аспектом є єднання з богами індуїзму або буддизму.

Дехто може заперечити, що вони лише роблять фізичні вправи, однак велика кількість асан в йозі (пози) не мають нічого спільного з фізичними вправами, такі як, наприклад, поза лотосу, що має довгу й жахливу історію. Поза лотосу призначена виключно для форм медитації і приносить дуже невелику, якщо навіть взагалі якусь, фізичну користь.

По-перше, слово «йога» має два значення, подібних одне до одного, — єднатися з чимось або бути у ярмі. Слово «асана» означає сидіти або запрошувати. Разом ці слова «йога асана» означають «я сиджу, щоб з’єднатися» або «я запрошую ярмо». Ярмо — це те, що одягають на биків (корів), щоб тягти плуг або віз, це форма рабства.

Значення обох перекладів повинно звучати як попередження для Християн, адже кожне з них передає ціль йоги. І ця ціль, як я вже зазначив, — єднання із духовною істотою, яка не є Господом.

Однак давайте розглянемо коріння йоги. Дехто вважає, що йога бере свій початок в індуїзмі та буддизмі, проте правда полягає в тому, що найпоширеніші асани, лотос та змія, були відомі ще до всесвітнього потопу. В ті часи люди поклонялися Молоху та Мітрі. Бог знищив світ, проте після потопу син Ноя Хам знову ввів поклоніння Молоху та Мітрі.

Нащадки Хама оселилися на території сучасного Ірану, яка тоді звалася Землею арійців. Однією із найогидніших вимог жителів тієї землі було жертвоприношення дітей їхньому богові Молоху, величезній статуї з головою бика та тілом людини, яка сиділа, склавши ноги в позі лотосу. Всередині схрещених ніг знаходилася чаша, а під чашею – вогонь. В цю чашу люди кидали живцем своїх дітей з тим, щоб отримати благословення Молоха. Ця релігія була встановлена та поширена арійцями, які вдерлися та захопили Долину Інда, наразі відому нам як Індія.

Зображення, яке ви бачите нижче, — стародавній відтиск, який належить часам початку окупації Індії арійцями, приблизно 1800 рік до н.е. Цей стародавній відтиск зображує Молоха, який сидить в позі лотоса, оточений знаками зодіаку, — початок сучасної астрології та гороскопів.

Символ голови бика асоціюється з богом Мітрою, або Мітрас у Ведах. Жертвоприношення тварин було обов’язковим як частина жертви родючості, а бик був символом великої сили та родючості. Мітра також пов’язаний з астрологією та зміною однієї фази духовної влади іншою.

На картинці, яку ви бачите нижче, — бог Мітра, зображений ангелом (має крила) з посохом, який приносить світло (Сатана зветься тим, хто несе світло) та оповитий змієм. Тварини та інші фігури навколо нього є представниками зодіаку в астрології. 

Асани лотоса та змії безпосередньо пов’язані з поклонінням Молоху та Мітрі. Обидві часто згадуються у Ведах. Кожному Християнину має бути очевидним, що цей ангел Мітра — ще одне ім’я Сатани.

Після того, як вторгнення арійців завершилося, а життя увійшло в своє русло, релігія в Індії обрала інший шлях, відійшовши від кривавих жертвоприношень та обравши дорогу саморозвитку через аскетизм. Індійські мудреці розробили релігійну систему, використовуючи жертву та аскетизм для єднання з богами. Саме в цей час йога стає основним елементом в процесі єднання. Ключовим словом цієї релігії є саморозвиток, піднесення свого я до статусу бога, і досягається це через союз із богом.

Як Християни, ми усвідомлюємо, що це несправжні боги, а скоріше навіть демони, занепалі ангели. В Індії є 333 мільйони богів, саме таку кількість ангелів було вигнано з небес. Коренем сатанізму є піднесення власного его, свого я. Самопоклоніння є коренем гріха, воно сконцентровано на собі, де в центрі всього стоїть власне я. Гріх в Едемському саду зводиться не до яблука, а до того, що Сатана пообіцяв Єві, що вона стане такою як Бог. Це є метою індійських гуру та буддизму, кожний з яких використовує йогу для єднання з духовними помічниками. Йога є засобом досягнення союзу з богом, проте цей бог – лише занепалий ангел, демон. 

Дехто відвідує заняття з йоги та навчаються тому, що вони вважають просто фізичними вправами. Однак невдовзі вчитель вводить деякі базові техніки медитації, щоб допомогти людині розслабитися. І ось на занятті з йоги учень вже сидить в позі лотосу з закритими очима. Вчитель пояснює, як знайти мир та щастя в самому собі, відкрити розум, щоб звільнитися від стресу та дозволити увійти позитивній енергії, тощо.

Спочатку все це здається досить невинним та корисним, однак важливо розуміти наступне.

Йога, як більшість східних релігій, відвертають увагу людини від постаті Ісуса Христа та зосереджують її на власному я. Саморозвиток швидко переростає в самопоклоніння, а якщо ще з’являється компонент містики, тоді цей егоцентричний спосіб мислення може призвести безпосередньо до кореня сатанізму. Існує багато ефективних фізичних вправ, які не мають нічого спільного зі східними релігіями. Отже чого це Християнин має бажання асоціювати себе з йогою?

На мою думку, кожний Християнин, який займається йогою, повинен поставити собі наступні питання:

1. Чи з’являються в мене в результаті таких занять думки про власне я в центрі всього, замість Ісуса Христа в центрі мого життя? Якщо так, то така практика є небезпечною та демонічною.

2. Ісус часто йшов від людей, щоб побути на самоті. Біблія говорить, що іноді Він усамітнювався, щоб помолитися, та в часи молитви ставав на коліна або стояв, говорячи із своїм Отцем. Ви можете уявити Ісуса, який займається йогою, сидить в позі лотоса та відкриває свій розум кому б то не було? Я не можу, і якщо Він цього не робив, то й ми не повинні.

3. Ісусу Христу є місце на вашому занятті йогою? Як ви вважаєте, вам було би зручно говорити про народження згори з тими, хто сидить з вами поруч в асані лотоса, чи ви інстинктивно відчуваєте, що вони переслідують ціль, яка цілком виключає Христа? Якщо ви не можете привести Христа на ваші заняття йогою, тоді не приносьте йогу до Його Церкви!

4. Чи ви довіряєте, що Бог направить вас в сферах фізичного здоров’я та релаксації? Якщо так, то чому звертаєтеся до системи, яка бере початок в самопіднесенні, а не Християнстві, де ми маємо розпинати власне я щоденно. Практики східних релігій є абсолютно протилежними християнським практикам в сфері розвитку. Ісус повелів нам зрікатися свого я щоденно та ніколи на підносити його.

Я міг би говорити більше на цю тему. Якщо в когось ще залишилися сумніви, чи повинен Християнин займатися йогою, я буду радий поспілкуватися з вами.

Автор: Стів Копланд