Картина на стіні

Картина на стіні

Як часто ви чуєте, що християни підтримують свою думку такими словами: «Я читав гарну книгу по цій темі…», «як правило, теологи вважають, що…», «я чув про це чудову проповідь…»? Чи переконає це вас у правдивості їхніх тверджень?

Мене дивує і навіть трохи лякає, коли християни не використовують Біблію як основу своєї теології. Існує різниця між використанням джерела інформації як прикладу, та використанням його як основи вірування. Так само, як картина на стіні відрізняється від самої стіни: вона прикрашає стіну, але не підтримує дах.

Хіба ми не звертаємось до Біблії щоразу, коли хочемо перевірити правдивість певного вчення? Хіба не з Біблії ви дізналися більше про те, що сталося з вами після народження згори? І чому апостоли звертаються саме до вчення Ісуса як до основи своїх аргументів?

Скажу вам, до кого подібний усякий, хто до Мене приходить та слів Моїх слухає, і виконує їх: Той подібний тому чоловікові, що, будуючи дім, він глибоко викопав, і основу на камінь поклав. Коли ж злива настала, вода кинулася на той дім, та однак не змогла захитати його, бо збудований добре він був!

(Євангеліє від Луки 6:47-48)

А хто слухає та не виконує, той подібний тому чоловікові, що свій дім збудував на землі без основи. І наперла на нього ріка, і зараз упав він, і велика була того дому руїна!

(Євангеліє від Луки 6:49)

Писання чітко закликає нас будувати на міцному фундаменті. Звісно, набагато простіше загуглити щось за темою, переглянути кілька проповідей в інтернеті або просто повірити в те, що говорить «натхненний» проповідник. Знаю із власного досвіду — це дійсно простіше. Але чи можна дійсно довіряти такій інформації? Наскільки надійний такий фундамент для побудови свого життя?

В епоху інформаційного перевантаження та недбалого ставлення до читання, ми приділяємо недостатньо часу перевірці джерел інформації. Шукаючи швидкі відповіді, ми можемо погодитися майже з будь-яким джерелом, якщо воно виглядає достатньо привабливо та пропонує список коротких кроків. Але чи так ми повинні будувати наш будинок? Що станеться, якщо при виборі матеріалів для побудови фундаменту ми будемо керуватися їхньою красою, не перевіряючи будівельних властивостей? Чи почне мудрий господар будувати на ділянці, не перевіривши що лежить під ґрунтом?

Здається, сьогодні нас більше хвилює те що ми їмо, ніж те що ми вчимо. Ми так сильно піклуємося про дієти, білки, вітаміни, гормони, м’язи тощо. Чи дбаємо ми про свою духовну їжу з такою ж пристрастю, відданістю та ретельністю? Самі того не помічаючи, ми звикли до духовного фастфуду, лінуючись готувати самостійно.

Хтось може запитати яка взагалі різниця і чому це так важливо? По-перше, звідки ви знаєте, що не слідуєте помилковому вченню (якого в наші дні достатньо багато). По-друге, звідки ви знаєте, що не ведете інших у зворотному напрямку від Христа своїми твердженнями та аргументами?

Давайте будувати на міцному фундаменті, приділяючи достатньо часу вивченню Біблії. Це можливо і дійсно вартує наших зусиль, адже «Син Божий прийшов, і розум нам дав, щоб пізнати Правдивого» (1 Івана 5:20).

З Богом

Автор: Олександр Таран